duminică, 9 august 2015

Despre solidaritate si comportamente prosociale la Manastirea Lacuri

O noua activitate din cadrul Proiectului nostru “Solidari cu cei de langa noi!", Campania “PoIana cu destine “ a avut loc astazi, intr-un cadru spiritual menit a facilita conectarea la cele mai profunde si autentice valori umane - bunatatea, compasiunea, iertarea, dragostea pentru aproapele aflat in nevoi, si anume la Manastirea Lacuri din comuna Deleni. 

Dupa o slujba speciala oficiata de parintele paroh Ionut Purcel, membrii IMPACT si tineri din comunitatea comunii Deleni, am parcurs drumul initiatic prin padure catre un lacasul sfant al Manastirii Lacuri. 

Aici, dupa cuvantul de invatatura si indemn la ajutor si smerenie oferit de staretul manastirii, am dezbatut impreuna problematica saraciei si a posibilelor modalitati de implicare concreta din partea comunitatii in eradicarea, diminuarea acestei problem sociale. In grupe mixte - impacti, atoristi si copii/tineri din comunitate, am gasit definitii si simboluri pentru concepte uneori atat de utopice, precum saracie, altruism, ajutor, cooperare, solidaritate, etc. 


Copii le-au umanizat si le-au adus aproape de intelesul lor, gasind chiar potentiale reale actiuni ce pot asigura sustenabilitatea proiectului nostru. Dintre solutiile lor, amintim: oferirea unor mese calde la biserica, dupa amiezi petrecute in familiile celor nevoiasi, spectacole caritabile pentru oferirea unor ajutoare material celor care au extreme de putin, ajutor oferit in gospodarie persoanelor singure si varstnice, incurajarea pentru a-si putea procura singuri hrana, derularea unor activitati de gradinarit, cresterea unor animale pentru cei care sunt in putere, etc.

Accentul a fost pe constientizarea si diferentierea intre saracie materiala si autovictimizare, precum si pe clarificarea a ceea ce este cunoscut ca fiind “starea de apatie sociala” ori “starea de complacere” a unora in situatia lor ce pare fara iesire.
Am conturat, tineri si parinti, copii si adulti - un “copac al faptelor bune", apoi am privit apusul soarelui pe dealul de langa manastire, inganand cantece de voie buna
.
Multumim partenerulor nostri: Parohia”Sf Apostol Andrei “ Deleni, tinerilor din IMPACT, profesorilor participanti la actiune, membrilor din comunitate - tuturor celor peste 100 de persoane adunate la un loc pentru a dovedi ca puterea solidaritatii aduce soarele in inimi. Cu noi a fost si Denisa, una din beneficiarele directe ale proiectului nostru. O dovada clara de fermitate si curaj si pofta de viata, desi se confrunta cu probleme majore de sanatate. 
Povestea Denisei: http://poianacudestine.blogspot.ro/2015/08/povestea-denisei.html

Va provocam sa ne cititi, sa aflati mai multe despre noi si sa va alaturati cauzei noastre.
Asa sa fie!
Cu drag
Psih Liliana Bul;gagiu
Lider coordonator Stefi IMPACT si echipa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu